Blogg Alle tjenester Logg inn book yogatime Book bli-kjent-samtale Logg inn/biblioteket

Hammerfest bak fasaden #1: Sannhetsserum, kommunen, fysioterapi og magi

Hammerfest bak fasaden del 1 av 3

Hei hei kjære leser, her får du en oppdatering fra meg - iblandet mer sannhetsserum og magi enn vanlig. 

Trodde du at de som gjør yoga blir mykere, snillere og lettere å ha med å gjøre?
Jo, det kan stemme. Men det stemmer også at de som gjør yoga ser og tenker klarere, kjenner seg sterkere og tryggere ikke bare i musklene men også dypt dypt på innsiden.
 
Og for mange av oss blir det til slutt umulig å holde ord og meninger tilbake. Å si det som det er blir viktigere enn å passe inn. Hensynet til både enkeltpersoner og befolkninga blir viktigere enn frykta for konsekvensene av å være en varsler.
 
Jeg har prøvd å varsle før. Både som ansatt fysioterapeut i kommunen og driver av Frisklivssentralen - og som HMS-rådgiver/bedriftsfysioterapeut i bedrifthelsetjenesten. Det gikk forferdelig dårlig. Varsling er upopulært. De fleste blir stille. Noen blir sure, aggressive eller hevngjerrige. Da blir de som er stille enda mer stille.
 
Det er tungt å holde lyset og lyse opp veien for andre over tid når grunnleggende oppgaver i en kommune ikke blir ivaretatt.
 
Hensynet til enkeltpersoner og sårbare grupper i befolkninga er viktigere enn hensynet til konsekvenser for meg selv. Nå er det nok en gang nok. På vegne av mange mange enkeltskjebner, familier, arbeidsliv og kommuneøkonomien i en liten by i et av verdens rikeste, fredeligste land.
 
OK - nå er det dags for å dykke inn i det første hovedtemaet i «Hammerfest bak fasaden» del 1 av 3: 

Som du kanskje har hørt og lest på Facebook i Jeanette Paulsens innlegg (hjertelig takk for engasjementet, støtten og alle delinger - det har varmet utrolig mye): Jeg legger ned virksomheten min i det superfine lokalet i Hammerfest sentrum, og det ukentlige yogatilbud i Hammerfest fra 1. januar 2024. Og dermed også den fysikalske klinikken som er tilknyttet yogastudioet.

Veldig trist og fortvilende særlig for de som er faste deltakerne - for dem har yogatimene vært ukas høydepunkt og som gjør at de fungerer bra i hverdagen både i kroppen og toppen.

Men. Bedriften er ikke bærekraftig økonomisk slik situasjonen i byen og verden er nå, og består ikke sunn-fornuft-testen. Ingen er tjent med en overarbeidet, lutfattig bedriftseier og studioeier. Å ha egen bedrift innebærer månedlige faste kostnader på flere titusen-lapper - uansett hvordan prisøkninger og den økonomiske situasjonen i verden er. Utleier har vært suverent hjelpsom hele veien - og dere yogadeltakere helt vidunderlige og enormt inspirerende å være sammen med. Jeg er dypt, dypt takknemlig for å ha fått lov til å bidra med yoga, coaching og psykomotorisk fysioterapi - som har endret livet til det veldig mye bedre for utallige deltakere og pasienter i de 6 årene jeg har drevet yogastudio og klinikk i Hammerfest. 

Fra 1. november 2023 tilbyr jeg ikke lenger psykomotorisk fysioterapi (PMF), men du får essensen og sentrale elementer av PMF innbakt i Setu Yoga i Hammerfest og fra 2024 ukentlig online.

Selv om det er 2 års ventetid til PMF i Hammerfest, er det dessverre uhensiktsmessig å tilby PMF i en by der færre og færre har økonomi til å benytte et helprivat tilbud som det jeg har hatt. Altså uten driftavtale med kommunen og dermed ingen avtale med nav/helfo.  

Min PMF-kollega som har minst 2 års ventetid til PMF har vært delvis sykemeldt i mange år nå. Pga rusk i kommune-maskineriet som ingen i kommuneledelsen har vært villig til å ordne opp i, har jeg ikke fått være vikar for denne psykomotorisk fysioterapeut-kollegaen som har driftsavtale med Hammerfest kommune. Ingen har vært villig til å gripe inn, rydde opp og sette skapet på plass. Det er som om denne fysioterapitjenesten, denne stillinga eies av fysioterapeuten som er sykemeldt. Men sånn er det ikke. Det er byens befolkning sin tjeneste, det er Hammerfest kommune sin driftshjemmel. Veldig trasig for livskvaliteten til utallige innbyggere i Hammerfest å ikke få tilgang til psykomotorisk fysioterapi. Med store ringvirkninger for arbeidsplasser og familier i tillegg til den enkelte som sårt trenger det unike behandlingstilbudet som det psykomotorisk fysioterapi er.

Det som er unikt med PMF er at alle sider ved livet er med, hele kroppen, hele personen, tanker og følelser, at livet setter spor, at alt henger sammen med alt. Enkelt sagt er det som å ha en fysioterapeut og psykolog i en og samme person - som er opptatt av årsakssammenhengene og ikke bare symptomene. PMF er sårt tiltrengt for mange i Hammerfest som er en by med trasige statistikker når det gjelder folkehelsa, sykefraværet, muskelskjelettplager, stressrelaterte plager, søvnvansker, inaktivitet, livsstilsykdommer, angst og depresjon, alvorlige relasjonstraumer og PTSD, lavt selvbilde, unge som sliter, økonomiske utfordringer osv. Det går altså ut over de aller mest sårbare, inkl barn, unge og kronisk syke som virkelig trenger denne formen for fysioterapi, og som også har rett til gratis fysioterapi. I tillegg er det samfunnsøkonomisk hårreisende dyrt at de som trenger hjelp ikke får den hjelpa de trenger.

Dette er ikke et nytt fenomen. Det var slik lenge før jeg flyttet til Hammerfest høsten 2016 for å drive Frisklivssentralen i Hammerfest kommune. Det var utrolig trasige tilstander da. Og det meste er mye verre nå.

Å ikke sette inn vikar for en avtalefysioterapeut som er vedvarende sykemeldt hadde aldri kunnet skje i Tromsø kommune for eksempel. Jeg hadde driftsavtale med Tromsø kommune som PMF fra 2005 - 2016. I Tromsø følger kommunen opp fysioterapitjenesten, og har en plan for tjenesten for at befolkninga skal få fysioterapitilbudet sitt. Jeg deltok i faste, jevnlige møter med Tromsø kommune som representant for de privatpraktiserende avtalefysioterapeutene i Tromsø. Behovet til byens befolkning var alltid hovedoverskrifta, og kommunen sørget for å ha oversikt og stilte krav til oss fysioterapeuter.

Og NB: På grunn av manglende muligheter til å praktisere som psykomotorisk fysioterapeut i Hammerfest, måtte jeg si fra meg spesialist-tittelen min som psykomotorisk fysioterapeut fra 1. januar 2023. Alternativet var å flytte fra Hammerfest i god tid før 2023 for å holde den psykomotoriske praksisen med nok pasienter ved like. Å flytte var uaktuelt pga at jeg har barn i småskolealderen. Dette er på ingen måte en katastrofe for meg personlig eller profesjonelt, men synd for Hammerfest å gå glipp av en spesialist innen et felt med 2 års ventetid samtidig som det er store, store utfordringer i folkehelsa osv osv.

NB nr 2: Da jeg jobbet som PMF i Tromsø hadde jeg pasienter fra Hammerfest. De kom med fly. Reise og opphold ble betalt av Pasientreiser...altså skattebetalerne. Just saying. 

Siden jeg har gitt opp å være psykomotorisk fysioterapeut (å-ikke-få-være-vikar-saken startet allerede i 2018), og siden jeg ikke tilbyr noen former for fysioterapi lenger, er tiden inne for å åpne noen andre dører. Som fysioterapeut kan jeg ikke snakke om metoder og verktøy som vitenskapelig ikke er tatt inn i varmen. Men nå som jeg ikke har fysioterapeut-hatten på lenger, kan jeg altså komme ut av magiker-skapet mitt, og snakke så mye jeg vil i min egen bedrift og privat om det som har vært en stor interesse helt siden jeg var i tenårene - nemlig astrologi, østens filosofi /psykologi samt naturmedisin/eteriske oljer. I tenårene og som ung voksen var det i astrologien og også østens filosofi/pykologi jeg fant presise svar, trøst og kunne forstå sensitiviteten min og følelsen av annerledeshet. Men litteraturen som var tilgjengelig den gang var vanskelig å sette seg inn i, og utdanning og kurs fantes kun i land langt borte. Og internettet slik vi kjenner det var ikke funnet opp. 

Nå i 2020-årene er verden helt annerledes. Til og med yoga har blitt anerkjent og tatt inn i varmen også i det offentlige helsevesenet. Og nå finnes alt tilgjengelig, overalt. Et annet viktig stikkord for meg er Quantum Human Design™ - det vil nok ta flere tiår før dette er anerkjent som en vitenskap. Men det er uansett dette jeg tilbyr fremover. Human Design inneholder ALT av det jeg synes er artigst, inkludert astrologi og østens filosofi/psykologi samt kvantefysikk. Mer info kommer. Og dersom dette gir gjenklang i deg: Gjør deg klar for et ekte, presist og jordnært verktøy som kan skape magi! I fortsettelsen vil jeg selvfølgelig fortsette å ha fokus på kvinnehelse - og hva du selv kan gjøre for ha det skikkelig bra fysisk, mentalt og emosjonelt.

Uansett metode, vitenskap og magi: Jeg tror på hjelp til selvhjelp. Med enkle, dyptvirkende verktøy som passer for deg - som støtter deg og gir deg resultater og er lett å bruke og å gjenta. 

Takk for at du leste helt hit. Og du - "Hammerfest bak fasaden" del 2 og 3 kommer snart.
 

Stikkord del 2: Manglende kommunal kontroll med ulovlig næringsvirksomhet og konsekvensene dette har for lokale småbedrifter som driver lovlig. Resultat: flere og flere er i fare for å måtte legge ned. 

Stikkord del 3: Helseskadelige ledere i kommunen med mye makt, som får lov til å fortsette å oppføre seg forferdelig - med store negative konsekvenser for mange rundt seg, inkludert folks livskvalitet, helse, økonomi og tjenestetilbudet i kommunen.  Å ha helseskadelige ledere år etter år er dyrt for kommuneøkonomien og bidrar stort til fraflytting.  

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.