Blogg Alle tjenester Logg inn book yogatime Book bli-kjent-samtale Logg inn/biblioteket

Min yoga- og hormonreise - og avsløringer av hormonmytene

Min første yogatime hadde jeg i januar 2013. Joda, jeg hadde vært på tilfeldige drop in-timer tidligere, og jeg hadde lenge ventet på at det skulle dukke opp flere yogamuligheter i byen jeg bodde i. Men denne gangen trengte jeg det virkelig.

Etter å ha søkt opp en dyktig yogalærer og -terapeut møtte jeg til en privattime. Ingenting i meg hang ihop, jeg var helt i ulage etter en spontanabort 4 uker før. 
 
Lite visste jeg hva det skulle føre til. At jeg skulle sitte her 10 år senere, i juni 2023 og være mamma til en flott skolegutt på snart 8 år. Og at jeg skulle lære yogaen videre til damer i yogastudioet i Tromsø og Hammerfest - og online over hele Norge. 
 
Etter en spontanabort og en «missed abortion» (fosteret er dødt men kroppen/hormonsystemet oppfører seg som om man fremdeles er gravid), var jeg i ferd med å miste troen på at jeg kunne bli mamma. Men jeg måtte bare få nok kunnskap og lære meg de rette verktøyene først. Kunnskapen og verktøyene fikk jeg hos min hormonyogalærer, våren 2014. 
 
Den våren var jeg 42 år og trodde at jeg var kommet i tidlig overgangsalder. Humørsvingninger, gråtetokter og sinneutbrudd seint og tidlig, lavt energinivå, sammenliknet meg med andre, minus 10 i mestringsfølelse og selvtillit, stort kontrollbehov, sjalu, opphovnet i kroppen, orket ingenting. Og så videre. 
 
Selv om jeg er fysioterapeut visste jeg ikke at alt dette er helt vanlige symptomer på hormonell ubalanse og at hovedårsaken nr 1 (uansett alder) er stress. Hos min hormonyogalærer lærte jeg om hormonsystemet, hormonell ubalanse - og hvordan skape hormonbalanse igjen. Etter første dagen på utdannelsen i «hormonbalanserende yoga for kvinner» var jeg nedstemt og frustrert - syntes det var blodig urettferdig at vi damer har så raskt nedadgående hormonnivåer allerede fra vi er rundt 35 år. 
 
Jeg husker at jeg tenkte: "Det er over. Det er bare å gi opp (en helt fremmed tanke for meg som alltid har hodet fullt av ideer, løsninger og muligheter, 24/7). Ingen har fortalt verken meg eller andre damer noe som helst om dette. Hva er vitsen med at alle disse hormonelle endringene i kroppen skal komme så tidlig hos oss damer, det er helt ulogisk at vi skal ha alle disse plagene."
 
Ja, det er faktisk ulogisk - og nå i nyere tid har jeg forstått hvorfor det fortsatte å være så ulogisk for meg, selv om jeg har lært massevis om kvinnens hormonsystem og endringer, her er greia: Hormonnivåene endrer seg med alderen ja, og det er kroppen helt i stand til å takle 100% dersom vi tar vare på kroppen og helsa. Vi har blitt lært at synkende hormonnivåer er årsaken til alle plagene, og at det må vi leve med fordi det er vanlig eller ta en pille for det.
 
MEN: Det som er årsaken til smerter, lavt energinivå, vektøkning, forøkt væskemengde og hovenhet i hele kroppen, indre uro, søvnvansker, irritasjon og humørsvingninger m.m. hos kvinner i alderen 35 - 65 år + er IKKE lavere mengde østrogen osv fordi at eggstokkene gradvis slutter å fungere - men alt stresset, livsstilen, livsbelastningene og alle giftstoffene vi får i oss i hverdagen. Og dette gir østrogendominans - altså for MYE østrogen i forhold til hormonet progesteron (pluss at andre hormoner selvfølgelig også er involvert) og da blir det trøblete - da kommer alle symptomene og plagene ramlende.
 
OK. Tilbake til yoga-for-kvinners-hormonsystem-utdanninga i 2014: På dag to på utdanninga forsto jeg plutselig at jeg kunne gjøre noe med alle plagene og symptomene. Og at jeg kan hjelpe andre damer med sine hormonutfordringer✨
 
17. november samme året ringte jeg til den private fertilitetsklinikken i Trondheim og avbestille timen vår, 19. november. Jeg var gravid. Og fortsatte å være det. 
 
8. desember fortalte gynekologen at ultralyden ga gode grunner til å være forsiktig optimist. Han kunne se en liten og vital hjerteplate som slo❤️ 8 måneder senere ble vi foreldre. Det finnes egentlig knapt nok ord for å beskrive det. Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå. 
 
Jeg er uendelig takknemlig for å ha lært om hvordan jeg kan ta vare på meg selv, fysisk, mentalt og emosjonelt - skape balanse fra innerst til ytterst, fra topp til tå. Det måtte bli kvinnehelse og hormonbalanse som hovedtema i fortsettelsen. Jeg brenner for å hjelpe andre damer med å få tilbake troa, kroppen, gløden og helsa si. 
 
Min metode er enkle, små hormonbalanserende grep som er lett å gjøre i hverdagen. Jeg elsker det som er enkelt, artig (eller behagelig og/eller utfordrer meg) og som er dyptvirkende og gir merkbare resultater og gode ringvirkninger med en gang. Det kan kjennes ut som quick-fix - men er egentlig også som å pusse tennene - det må gjentas. Kunsten er å finne det som passer for deg og som du kan gjenta og fortsette med over tid. 
 
Jeg møter daglig damer i alderen 35 - 65 år + som sliter med helsa - og mange av dem vet ikke at det hormonsystemet som er ute av kurs pga betydelig stressbelastning, ofte over tid og/eller et enkeltstående traume. 
 
Gir dette gjenklang i deg, kjenner du at tiden er inne for å ta tak og få tilbake helsa, vitaliteten og velvære fra innerst til ytterst? 
 
 
Her er noen supernøkler for hormonbalanse, vitalitet og velvære fra innerst til ytterst:  
  • stabilt blodsukker
  • mat og drikke som demper inflammasjoner i kroppen og tarmen + øker mengden gode tarmbakterier
  • yoga, thai chi, chi gong eller liknende aktiviteter 
  • nok søvn og hvile
  • passe mengde fysisk aktivitet (som ikke øker kortisolnivåer dersom du allerede har konstant høyt stressnivå og dermed konstant høyt kortisolnivå)
  • bytte til giftfri mat og drikke, hudpleie og rengjøring - og giftfrie relasjoner 
  • bytte ut meningsløse aktiviteter - ha en digital detox for eksempel. 
  • gode måter å få utløp for vanskelige emosjoner, stress og traumer 
  • massasje, akupunktur, eteriske oljer (av høy kvalitet, uten giftstoffer), naturen osv. er også gull for hormonbalansen
  • gjøre ting som er artig, meningsfyllt og engasjerer deg + ta tak og rydd opp: feks i den jobben du ikke trives i, de relasjonene og aktivitetene som tapper deg
  • rydd opp i alt rotet rundt deg og alle tingene du egentlig ikke trenger (hjemme, på jobb osv)  
  • bli mer kjent med deg selv, den du egentlig er og hva som fungerer best for deg og kroppen din - og ikke den og det andre, oppdragelsen, kulturen, jobben, helsa osv har lært deg at du er, og at du trenger
 
Hva er den ene av disse tingene som du kan starte opp med allerede i dag - uten masse unnskyldninger og motstand? Eller: hva er den ene tingen som sitter fast som en propp - som vil dytte alt i en god retning hvis du bare tar tak i denne ene tingen? 
 
Du trenger ikke å ta ta tak alene eller å finne ut av alt på egenhånd. Det finnes mange dyktige og dedikerte terapeuter, coacher og yogalærere som kan veilede og guide deg. Enten 1-1 eller i grupper, på stedet der du bor og/eller online i Norge eller i utlandet. 
 
 
Ellen❤️
 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.