Blogg Alle tjenester Logg inn book yogatime Book bli-kjent-samtale Logg inn/biblioteket

Yoga i det virkelige livet - yoga off the mat

Har du hørt om «Yoga off the mat»?💎

Yoga off the mat er å gjøre yoga på din helt unike, personlige måte "24/7", for å løfte deg selv, dagen din og dermed alle rundt deg. 

Å praktisere yoga handler minst like mye om det som skjer utenfor yogamatta - i hverdagen og sånn som livet humper og svinger hit og dit. 

Men - hvordan ser det ut, hvordan gjøre yoga utenfor yogamatta? 

Her er mine 7 favorittyogamåter off the mat, de er mine daglige vaner som bare tar noen sekunder eller minutter - og går nesten på automatikken (bortsett fra når jeg bare gønner på, glemmer å ta vare på meg selv, og at jeg egentlig trenger minst like mye timeout som alle andre):

Når du våkner på morgenen, og før du slår på mobilen og lar nyhetene, Facebook, ditt eget eller andres stress sette stemninga og retninga for dagen din:

1. Hils deg selv og den nye dagen velkommen🌸

Sett stemninga, tonen for dagen. Si for eksempel, med et smil og hendene hvilende på hjertet ditt: "God morgen kjære, vakre.....(og så navnet ditt)" og "takk, takk, takk" for den nye dagen.

 

2. Din intensjon og fokus for dagen💎

Sett en intensjon. Det vi si: Ha fokus på det som virkelig er viktig for deg, din retning og ønske for dagen fra hjertet (intensjon/sankalpa). Sånn at du kan ha den stemninga, gjøre de tingene, ta de valgene som du egentlig har behov for i løpet av dagen. Da er det også lettere å vite hva du skal takke ja og nei til i møte med andre.

Og samtidig ha med at livet er omskiftelig. Plutselig og ganske ofte må du gjøre justeringer, velge intensjon og fokus på nytt fordi livet dukker opp. 

Men husk din grunnleggende, langtids-intensjon. Og minn deg selv på denne hovedintensjonen (hovedmålet, den store eller lille drømmen for hvordan du ønsker å ha det) eller din favorittaffirmasjon (støttende, oppløftende ord for å fokusere på det du ønsker mer av) flere ganger i løpet av dagen, særlig når stress eller kaos øker på.

 

3. Dype, myke uanstrengte pust⭐️

Ta 10 dype, langsomme, lette pust på morgenen. Gjenta gjerne flere ganger i løpet av dagen. Og når du har lagt deg på kvelden for å sove. 

Pusten er bokstavelig talt livgivende. Og bevisste dype, uanstrengte pust kan roe stressdelen av nervesystemet ditt (dvs sympaticusnerven = kamp, flukt, frys). Og gi en mini-timeout.

Mange erfarer at de sovner med en eneste gang og sover dypere ved å gjøre dette på kvelden. 

For en av «mine yogadamer» som har prøvd ALT av metoder og remedier for god søvn i flere 10-år, har de ti dype, uanstrengte pustene gjort underverker for søvnen. Nå sovner hun før hun har gjort seg ferdig med de 10 pustene - og sover hele natta.

 

4. Vennlighet og grensesetting - med varme, omsorgsfulle, åpne armer overfor deg selv🤗

Møt deg selv med vennlig forståelse og støtte overfor dine egne følelser, reaksjoner, tanker - i stedet for pekefinger, burde, skulle, skjerp deg, skam deg osv. Og møt andre med samme vennlighet. Og tydelige grenser tidsnok. Sånn at du klarer å være tydelig på en vennlig måte.

Å bytte ut harde, straffende og nedsettende ord og tanker med vennlig forståelse, støtte og varme har virkelig vært livsendrende for mange av "mine damer" - både i yogarommet og i coachingtimene. Det har det vært for meg også.

Grensesetting og tydelighet er også omsorg for deg selv, og andre (selv om de ikke liker det).

Tilhører du som meg den type personer som har en overutvikla evne til å tilpasse deg, noen ganger til det selvutslettende? Og for så å måtte sette overtydelige grenser på en krass og hard måte for å beskytte deg selv? Ja, da kan grensesetting på en mer "passe måte" med tydelig selvrespekt og vennlighet kjennes ut som en livslang øving. Steg en for å komme dit er kontakt med dine egne behov og verdier. Og dermed din egen kropp og følelser, her og nå. 

 

5. Rydd og gi slipp🦋

Her er noen eksempler:

⭐️ Rydde: Du har kanskje erfart at du har en bedre mestringsfølelse og mer overskudd, letthet og fokus når det er rent og ryddig rundt deg (så sant du ikke bruker all din tid på å holde det støv- og plettfritt)?

⭐️ Gi slipp på ting: Hva med de nesten ubrukte buksene i klesskapet som har ligget der i 4 år - kan det være en idé å gi dem bort til noen som vil ha stor glede av dem?

⭐️ Gi slipp på overbevisninger som holder deg nede: Dersom du for eksempel tenker at det er skikkelig vanskelig å bli i bedre form…eller endre en vane som ikke gagner deg i det hele tatt. Ja, jeg vet. Det kan kjennes ut som en stor bøyg og langt utenfor komfortsonen å ta tak. Jeg har vært der selv. Mange ganger. Selv om jeg er fysioterapeut, coach og yogalærer. Eller - det er kanskje akkurat derfor jeg hjelper folk med akkurat dette. Fordi jeg selv har kjent på kroppen, selvtillita og selvfølelsen hvor utfordrende det er. Og hvor store, magiske endringer jeg kan lage ved å ta tak, litt og litt. 

⭐️ Gi slipp på MÅ ha eller MÅ gjøre: Noen av mine hyppigste spørsmål til meg selv er "trenger jeg virkelig en kopp kaffe til eller den sjokoladen?" Eller "MÅ jeg gjøre ferdig denne oppgaven i dag?"

Hva er det egentlig jeg trenger når sånne cravings eller "skal bare gjøre dette ferdig først" kommer? Ofte er svaret å sove, ta en timeout, lavt blodsukker og behov for å spise, behov for frisk luft/gå en tur eller å snakke med en god og støttende person.

 

6. Fordøy inntrykkene i løpet av dagen og før du legger deg på kvelden🔥

For eksempel:

⭐️Gjør en digital detox og slå av mobiltelefonen tidlig på kvelden (jeg jobber stadig med saken), beveg og rist inntrykk og opplevelse av deg, snakk med gode personer, skriv dagbok….

⭐️Dersom du også er glad i å bruke eteriske oljer: drikk en kopp kveldste med 1-2 dråper ZenGest i kokt, avkjølt vann (under 25 grader for å ivareta virkninga av de eteriske oljene). Denne kveldsteen er vidunderlig for både fordøyelsen av maten, dagen, inntrykk, følelser og tanker. 

 

7. Takknemlighetsrituale på kvelden - med takknemlighetsstein💕

Hold en favorittstein som er god å ha i hånda når du legger deg for å sove på kvelden. Og finn frem til de tre beste tingene som har skjedd i dag. Avslutt med «takk, takk, takk». Dersom du våkner på natta og er urolig, kan det være til stor hjelp å ha steinen i hånda.

Mange av «mine damer» forteller at de har begynt å gjøre dette med barna sine eller partneren sin - og at det har gitt en nydelig avslutning på dagen💞

 

Yes, dette er altså eksempler på yoga gjort på 1-2-3. Og 4-5-6-7. Å praktisere yoga er din helt personlige praksis, det vil si at du velger selv hvordan det ser ut. Alt etter behov, dagsform og hvordan akkurat du er skrudd sammen. 

Ordet «yoga» betyr «å forene», og omfavner alle sider ved livet. Og alle deler og sider ved oss som mennesker. Fra morgen til kveld, fra vugge til grav❤️

Det yoga på OG utenfor yogamatta gir meg, er blant annet indre styrke og ro, energi og glød, mer klarhet og inspirasjon - en fininnstilling av meg selv. Sånn som en musiker fininnstiller og stemmer instrumentet sitt. 

Og da kan jeg lettere finjustere og hente meg inn igjen når livet, og gamle og nye trigginger dukker opp. 

Blir utfordringer borte? Nei. Men de små tingene preller lettere av. Og de store tingene setter seg ikke så fast lenger. Blir det lettere å stole på meg selv, intuisjonen min - og dermed lettere å gjøre gode valg? JA. Med store bokstaver.

Og når ingen av de 7 livskunstvanene funker? Da er løsninga for meg coaching hos en lyttende, støttende, hjertebasert coach for å få sortert tanker og følelser, løsne på gamle verkebyller og det som holder meg tilbake. 

Gir noe av dette gjenklang i deg? Hva kan fungere for deg - som en daglig yogapraksis utenfor yogamatta for å støtte og løfte deg selv der du er?

NB: Hvis du vil ha flere tips for å styrke deg selv fysisk, mentalt og emosjonelt - ja rett og slett indre ro, styrke, klarhet, glød og glede - da er du hjertelig velkommen til å ta en titt på nettsiden min www.hosellen.no

Der kan du også melde deg på nyhetsbrev - eller inspirasjonpost som jeg liker å kalle det. 

Nydelig dag til deg!

Ellen❤️🙋🏻‍♀️

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.